Veel mensen gooien de pompoenpitjes weg en dat is superzonde. Pompoenpitten roosteren is namelijk erg makkelijk en het is een lekkere gezonde snack. Perfect voor in een salade, in de soep, door je notenmix, of in je yoghurt!
En wat zo leuk is aan geroosterde pompoenpitten is dat je ze kunt maken naar eigen smaak. Hieronder een recept met chilipoeder en gerookte paprikapoeder. Maar mocht je meer van andere kruiden houden, zoals komijnzaad, cayennepeper of kaneel, dan kan dat ook heel goed.
Heb je moeite met de pompoen open snijden omdat deze te hard is? Zet deze dan heel kort in de oven. Zo kan de pompoen zacht worden, ook de schil. Doe dit niet te lang, anders wordt de pompoen te zacht en papperig.
Heb je een magnetron? Je kunt de pompoen ook in de magnetron zetten, maar snijd of prik er dan eerst diepe gaten in (anders ontploft de pompoen). Plaats de pompoen 2 minuten op vol vermogen en laat de pompoen afkoelen voordat je gaat snijden.
Haal de pompoenzaden daarna uit de pompoen. Doe dit met je handen of met een lepel. Er zal ook vruchtvlees van de pompoen mee komen. Probeer het vruchtvlees zo goed mogelijk los te maken van de pitten. Spoel de pompoenpitten daarna af.
Nadat de pompoenpitten uit de pompoen zijn gehaald en schoongespoeld zijn, gaan ze in een pan met water. Kook de pompoenpitten ongeveer 10 minuten en dep ze daarna droog. De pompoenpitten pellen hoeft dus niet.
Dan gaan we ze kruiden. Dit is een recept met chilipoeder en gerookte paprikapoeder. Maar je kunt hier ook mee experimenteren. Denk aan komijnzaad, cayennepeper, kaneel en speculaaskruiden. Of ga voor Italiaanse kruiden zoals tijm, oregano en rozemarijn.
Meng de kruiden met een scheut olie en de pompoenpitjes. Verdeel de pitten over een met bakpapier beklede bakplaat. De pompoenpitjes roosteren doe je in ongeveer 30 minuten, dan zijn ze lekker knapperig. Schep ze halverwege een keertje om.
Hou de oven en de pompoenpitten goed in de gaten, want ze kunnen snel te hard gaan en daardoor verbranden.
Zodra je de pompoenpitjes geroosterd hebt, kun je ze lekker bij de soep serveren, door een salade mengen, over je yoghurt sprenkelen of door je notenmix stoppen. Pompoenpitjes zijn klein, maar zitten bomvol voedingsstoffen. Denk aan ijzer, antioxidanten, magnesium, zink en vezels. Geniet ervan!